Thursday, September 19, 2013

chocolate cheese layered cake

Assalamualaikum,

lama da x update blog ni....mmmmm....mcm2 da masak ni ;
bz sket dan kepala pun x berapa nak intune....ok lah jom tengok apa yg Za buat 2 minggu lepas...heeee.... lama tuuuuu.
terbalik la pulak gambarnye......




ni yg dah dipotong... x cantik sangat la kejadian nya...tapi yang penting...rasa sedap oooooo

yg ni lak masa baru keluar drpd kukusan.... corak- corak tu sendiri bikin....ikut syok sendiri....

Macam biasa resepinya saya olah sikit mengikut bahan yg ada kat dapur......;). Kalau nak resepi asal boleh le jenguk kat dapur Kak Nor @ SecubitGaram ni hokey....


Sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan bahannya:-

Lapisan coklat:
170gm tepung gandum (ayak)
170gm mentega
3 bj telur  gred B
220 gula kastor (saya kurangkan)
45gm serbuk koko + 150 ml air suam
1st esen vanilla

Lapisan keju
300gm krim keju
1 bj telur    
60 gm gula icing ( ikut sesuai tekak la ok...)
1st jus lemon
2 sudu makan tepung gandum

Cara-cara:-

1. Panaskan kukusan, api sederhana...... sediakan loyang + sapu mentega
2. Mentega + gula = Putar hingga kembang dan berkrim
3.Perlahankan mixer, masuk telur satu persatu
4. Masuk esen vanila...putar lagi
5. Masukkan bancuhan koko.....putar lagi hingga rata...
6. Hentikan mixer...masukkan tepung sikit sikit sambil digaul dgn senduk kayu @ spatula ..
7. Dah rata tepung tu...putar perlahan dengan mixer semula...20 saat je tau... (ketepikan)
8.Putar krim keju hingga hancur.
9.Masukkan gula sikit2
10.Masukkan jus lemon...putar lagi
11.Masukkan tepung...putar lagi hingga rata dan sebati

dah siap semua adunan boleh le mula mengukus... yang kat bawah ni cara saya aka cara nak cepat abis...(cepat le dapat makan.. :D.)

**Kecilkan sedikit api kukusan tadi**
1. Ambil  2 senduk besar adunan coklat.... ratakan di dalam loyang......kukus 20 minit
2. Ambil 2 senduk  sederhana adunan keju.....ratakan dalam loyang......kukus 15 minit
3.Ulangi langkah di atas hingga habis semuanya ye....
4. Boleh juga tambahkan sedikit masa dalam 10-15 minit untuk kukusan yang terakhir
5. Dah masak...tutup api.....biarkan sejuk betul......diulangi dah sejukkkkk baru boleh keluarkan dari loyang tau.....haa nak tau kenapa.... cer tengok bawah ni 
.....
.....
bawah skettttt....lagi....

.....
......
.......

                                                       Hambeeekkkkkkk............ rasa cam nak nangis pun ade...... tapi seb baik le ada cik peti ais.....Za simpan le kek ni .....malam baru tengok balik...rasa?????? hmmmm seb baik sedap...ecehhhhh......sendiri angkat bakul....:D :D :D.....










No comments:

Post a Comment