Monday, January 13, 2014

cheezy dessert





Bahan-bahan:

Krim
250 gm krim keju (cream cheese)
200 ml whipped cream
6 sb gula icing ( ikut sedap tekak ye...)
3 sb susu segar
# campur semua bahan ( guna mixer @ food processor...blender pun boleh gak)

biskut marie/ lady's finger/biskut kok
**susu segar
**jem perisa kegemaran anda (strawberri, oren, kiwi,mangga dll)
*serbuk koko
*air kopi (jgn bubuh gula, ok)


Cara-caranya:

(Tiramisu)

1.  Celup biskut ke dalam air kopi (sekejap je...kalau lama-lama nanti lembik.....)
2. Susun dalam bekas sampai penuh ( lapisan pertama)
3. Bubuh krim dan ratakan.
4. Tapiskan serbuk koko rata-rata.
5. Celup dan susun biskut seperti lapisan pertama....bubuh krim...tapis serbuk koko....
6. Ulang sampai habis ( Za cadangkan jgn buat lebih dari 3 lapisan (layer).

(Jem perisa)

1. Celup biskut ke dalam susu segar.
2. Susun dalam bekas sampai penuh ( lapisan pertama)
3. Bubuh krim dan ratakan.
4. Paipkan jem berperisa.
5. Ulang langkah2 tadi hingga habis.... senangkan.... ;)

# Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam agar semua bahan meresap sekata....jgn lupa tuuuu.....



No comments:

Post a Comment