Sunday, January 26, 2014

Pai ayam


Emmm...petang-petang gini kalo dapat makan pai ayam mesti syokkan.... ni le perasaan Za skang nih..... sebenarnya pai ni Za buat 4 hari lepas tapi sampai la ni pun dok terkenang kenang lagi sebab dapat makan sebijik je...haihhhhh.... nak buat lagi..rasa cam x rajin jek..tapi kalo ada sesape yang sudi buatkan ...... padang bola ku tadahkannnn....ehehehe
jom tengok resepi...

Pastri:
(A)
1 cwn air ais
1cwn marjerin @butter
1cwn tepung gandum
1/4sk garam

(B)
1cwn tepung gandum
3/4 cwn minyak (suam)
air ais

Inti:
2 keping burger ayam ( defrost)    - dadu
2 sb tepung gandum
1 ulas bawang putih                      - dadu
1/2 labu bawang holland ( kuning) - dadu
1 cwn sayur campur
1 cwn air
1 sk mix herbs ( kalau nk ganti ngan serbuk lada hitam pun ok..sedap jugak)
minyak untuk menumis
garam
keju mozarella ( untuk topping)
............................................................................................................

Mula-mula buat pastri dulu..... :)

Pastri (A)
1.Kisar tepung,marjerin,garam dlm food processor..lebih kurang 30 saat...asal bahan bergaul je...jgn            lama-lama k..
2.Masukkan air ais sedikit demi sedikit hingga bahan bersatu....
3.Kepal doh, balut ngan plastik dan  simpan dalam peti.

 Pastri (B)
1.Tepung dan minyak kisar dlm food processor kemudian masukkan air ais sedikit demi sedikit hingga  boleh     membentuk doh.
2. Kepal doh, balut dan masukkan dalam peti selama 10 minit.



Langkah seterusnya....

Masak inti...
Tumis bawang kuning + putih  hingga layu....masukkan burger ayam, kacau hingga 1/2 masak, masukkan garam,sayur campur, mix herbs, kacau sebati....masukkan campuran tepung+ air, kacau hingga pekat...siap..

Lepas tu...

1. Keluarkan pastri B,canai rata.
2.Keluarkan pastri A, letak di tengah pastri B dan balut kemas.
3.Tekan sedikit doh tadi dan canai rata membentuk segiempat.
4.Bahagian kanan dilipat ketengah....kemudian bahagian kiri pula.
5.Gulungkan doh dan canai semula...ulang proses melipat dan gulung sekali lagi.
Proses ni menghasilkan lapisan pastri yang nipis dan rangup selepas dibakar.....

6. Canai rata dan terap mengikut acuan.
7.Letakkan pastri tadi dalam acuan pai.
8. Isi inti..tabur cheese...bakar 180C 16-20 minit ( bergantung jenis oven memasing yeee....)




Selamat mencuba...... :D

No comments:

Post a Comment