Wednesday, August 14, 2013

Creme puff

Assalamualaikum...selamat pagi... :D

Hari ni Za nak share resepi yang selaluuuuuuuu Za buat. Senang je nak buatnya...cam selalu...Za memang share resepi yang mudah mudah je sebabbbb Za ni bukan tukang masak pro he..he..Za ni kira kiranya guna kelebihan yang Allah bagi ni sebagai  cara melepaskan stress...penat uuuuu.....kerja lagi...belajar lagi....nak jaga askar askar yang meriah tu lagi.....nak jadik surirumah lagi.....nak jadik permaisuri di hati incik boifren lagi.....haiyoooo....(sendiri carik masalah...kan..kan...kan...:D)

Resepi ni pernah Za upload dalam fb tahun lepas...ni kira re entry la ek....Ok jom kita tengok resepi, okeh.
custard filling creme puff


Bhn2

puff

1 cwn air @ susu segar ...
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn mentega @ majerin..
4- 6 biji telur gred B
1 sk esen vanilla - kalau suka (sy x letak pun)

filling

1 sb kastard @ tepung jagung.
2 sb tepung gandum
4-6 sb gula halus
220 ml susu segar
2 sk emulco (ikut le suka perisa apa pun)
1-2 sb buah kering (pastikan sama ngan perisa emulco yg
digunakan ek)
cth: emulco blueberry + buah blueberry

cara2 nya

1. air @ susu+mentega jerang dgn api sdrhana hingga
menggelegak
2. tutup api
3.masukkan tepung n kacau hingga jadi doh yg lembut
( kacau cepat2 ye tapi jgn lak kelam kabut...)
4.bukak balik api kecil n balik2 kan doh hingga nmpak kepingan
nipis di dasar kuali @ periuk.
5.tutup api
6. kacau telur sekaligus dan masukkan sedikit demi sedikit ke dlm
doh ( pastikan telur dan doh sebati sebelum masukkan
bancuhan telur yg berikutnyanya)
7. adunan yg siap adalah lembut tetapi x trlalu lembik (agak2 la
masa nk masukkan telur tu ye)
8. masukkan dlm piping bag dan paipkn atas dulang pembakar
( sapu mntega sket) @ boleh je kaut ngan sudu
9. spray @ renjis air kt adunan di dulang tu
10. bakar 200C/ 15 mins pastu turunkan suhu 180C/ 22-24 mins
11. hiris tgh2 secara melintang utk masukkan filling (jgn putus lak)

filling

campur semua sekali , masak atas api kecil hingga pekat

* pastikan puff n filling tlh sejuk sebelum menjodohkan mereka iye....

selamat mencuba....

 baca cam susah ye...try le dulu senang je sebenarnya.....



Photo: Cara2 buat pastry aka kelonsong creme puff....resepi penuh insyaallah sok lusa,tunggguuuu....


No comments:

Post a Comment